Dones Científiques 2017-2018 2Q

DONES CIENTÍFIQUES DEL MÓN I ELS ALUMNES DEL CEPA LA BALANGUERA

La ciència té nom de dona (però no ens ho van explicar)

L’informe Científiques en xifres, confirmava amb números el que el saber popular ja sospitava sense necessitat de passar llista: que la ciència, malgrat tenir nom femení, avui segueix sent un assumpte d’homes, almenys en el seu perfil més rutilant: el dels premis, els aplaudiments i els honors.

La veritat és que sí que van existir, i a més van tenir una influència en el desenvolupament de la investigació molt més decisiva del que explica el relat oficial de l’avanç científic. Van ser allà, als laboratoris que van trobar la fórmula de la vida, als observatoris que van escrutar el cel, entre les màquines que van impulsar la carrera espacial. Els seus càlculs van ser vitals perquè els projectes més ambiciosos resultessin exitosos i van cridar ¡eureka! abans que els seus companys homes, però ningú es va aturar a explicar les seves històries.

A la majoria de les persones ens costa citar noms de dones científiques de memòria. De fet, molts ens frenem després de citar Madame Curie. No obstant això, la història i l’actualitat està plena de dones que han estat i són claus en l’avanç de la ciència i en configurar el món tal com el coneixem, encara que moltes es mantinguin encara anònimes. Volem retre tribut a aquestes dones que han de ser als llibres de text i ser part de la nostra cultura general. Aquí en ressaltem algunes, encara que n’hi ha moltes més.

A continuació teniu una sèrie de dones que han tingut o tenen un paper rellevant en el camp de la ciència. Unes han estat pioneres amb les seves investigacions i descobriments, altres han resultat “invisibles” darrere el nom del seu mestre, company, marit. En qualsevol cas, totes són un exemple de dedicació, esforç i superació.

Vosaltres, alumnes de 4t, individualment o per parelles heu elegit una d’aquestes dones de ciència, i amb la vostra aportació donarem a conèixer un poc més allò que varen ser, que varen fer.

Les  biografies que els alumnes de 4t ESPA E heu elegit i la seva aportació a la ciència són:

CIENTÍFICA

QUÈ ÉS?

HO SABIES…?

HIPÀTIA D’ALEXANDRIA

MATEMÀTICA

LA PRIMERA DEDICADA A LA CIÈNCIA

MARIA GAETANA AGNESI

MATEMÀTICA

LA PRIMERA CATEDRÀTICA DE MATEMÀTIQUES

MARY ANNING

PALEONTÒLOGA

LA PRMERA PALEONTÒLOGA CONEGUDA

FRANÇOISE BARRE-SINOUSSI

VIRÒLOGA

VIRUS DEL VIH

DOROTHEA BATE

PALEONTÒLOGA

MYOTRAGUS BALEARICUS

JOCELYN BELL

ASTROFÍSICA

EL RADIOSENYAL D’UN PÚLSAR LGM

ADA LOVELACE

MATEMÀTICA

LA PRIMERA PROGRAMADORA DEL MÓN

MARIE CURIE

FÍSICA

RADIOACTIVITAT:  RADI I  POLONI

ROSALIND FRANKLIN

QUÍMICA

DOBLE HÈLIX DE L’ADN

JANE GOODALL

PRIMATÒLOGA

LA MÉS GRAN EXPERTA EN XIMPANZÉS

FABIOLA GIANOTTI

FÍSICA

EL BOSSÓ DE HIGGS

KATHERINE JOHNSON

MATEMÀTICA

CÀLCULS DE LA TRAJECTÒRIA DE L’APOLO 11

MARYAM MIRZAKHANI

MATEMÀTICA

MEDALLA FIELS (Nobel de les matemàtiques)

MARGARITA SALAS

BIOQUÍMICA

POLIMERASA D’ADN DEL FAGO  Φ29

KRISTINA TSVETANOVA

ENGINYERA INDUSTRIAL

LA TABLET QUE MOSTRA EL TEXT EN BRAILLE