Diada cultural 2019

DIADA CULTURAL DEL CEPA LA BALANGUERA

 11 D’ ABRIL DE 2019

Enguany la diada cultural s’ha avançat més d’un mes amb la intenció que també hi participessin els alumnes de preparació de proves tant d’accés a cicles formatius de grau superior com a la universitat per a majors de 25 anys. D’aquesta manera es trià la data de dijous dia 11 d’abril.

Per tal de poder preparar bé la diada s’interromperen les activitats lectives tant del matí com de l’horabaixa i cal destacar la bona predisposició dels alumnes d’ESPA matí que ajudaren a buidar dues aules per a les dues obres de microteatre que es representaren a la tarda i també col·laboraren en altres preparatius.

Aquesta jornada també és per a nosaltres una activitat de portes obertes al barri per donar a conèixer el CEPA i per compartir amb alumnes, professors i l’associació d’alumnes, un capvespre molt divers com diverses són les persones i la formació que oferim aquí.

Va ser un horabaixa ben aprofitat, hi hagué una exposició del cicle de perruqueria de pentinats i recollits dels professors Xavier Sarrió, Teresa Forteza, Lluïsa Pérez-Villegas i Sonia Castro i els seus alumnes. També es va fer una presentació de PowerPoint que abraçava tots els treballs que els alumnes de primer i de segon han fet durant tot el curs. Aquest departament també va organitzar un taller de Bombes de sabó que va superar les expectatives d’assistència i fou tot un èxit.

A més, per quarta vegada consecutiva,  també hi va haver la possibilitat de donar sang gràcies a la Fundació de Banc de Sang. Enguany es feu amb el bus que té la fundació i que se situà al carrer Niceto Alcalà Zamora, just davant l’escoleta. Aprofitam per agrair a l’escoleta les facilitats d’accés al bus a través del pati del centre. D’un total de 24 voluntaris es pogueren fer 17 donacions, 5 de les quals de persones de nova incorporació. Per tant, seguim augmentant any rere any i ja s’ha consolidat com una activitat més.

Una de les propostes que més engresquen els nostres alumnes és la gimcana. Enguany, per cinquè any consecutiu,  el departament cientificotècnic, coordinat per la professora Maite Gamundí, preparà set proves perquè els alumnes demostressin les seves aptituds personals pel que fa a vocabulari i ortografia de català, castellà i anglès, la capacitat de treballar en equip per a la recerca d’informació, el desenvolupament de les agilitats visual i espacial i la capacitat de relacionar conceptes, la lògica, l’agudesa mental i matemàtica, entre d’altres. Cada grup participant duia el nom d’una dona científica espanyola. El primer premi fou per a Cristina Noguer Nepola i Aina M. Camino Sastre, alumnes d’informàtica i el segon per a Dimitri Malkov i Jordi Rigo Pomar, alumnes de PPACFGS. L’activitat durà una mica més de mitja hora i fou molt emocionant.

A partir de les set, la directora, Maria Solana,  agraí l’assistència i participació de tothom i feu el lliurament de premis consistents en un dinar o sopar per a dues persones per a cadascun dels premiats. Vet aquí quins certàmens hi hagué, a part de la gimcana.

Literari:

–   Narrativa:

El primer premi fou per a Bernat J Amengual amb la narració Ai! Si les parets xerràssim…  També reberen un accesit  Norma Beatriz del Toro Méndez amb Vivències i Maria Antonia Pérez Garcíaz amb Paraules escrites.

 

–  Poesia:

El primer premi va ser per Estefania Diaz Torres, alumna de 4t d’ Espa amb el poema Ansietat.

L’accèssit fou per Dimitri Malkov, alumne de PPACFGS amb el poema Quiero estar contingo.

Fotografia:

Enguany hi han participat 8 persones, però només han pogut concórrer al premi 5 fotografies. El primer ha estat per Jaime Coves González, alumne de preparació de proves d’accés al cicle formatiu de grau superior, PPACFGS , amb la foto, Tiempos en Haynmar, també es concedí un accèssit a Pedro Vera Hormazábal per la fotografia Els nostres.

Aquest concurs ha estat possible gràcies a Lluïsa Pérez Villegas i Xavi Sarrió Garcia, professors del grau mitjà de perruqueria.

Concurs Coneixes els museus i fundacions d’art contemporani a Palma?

Es penjaren sis fotografies de reproduccions de quadres de diferents museus de Palma i es tractava d’endevinar a quin museu o fundació es troben. La guanyadora fou Mònica Garau Sánchez, alumna de quart d’Espa. El concurs s’ha pogut dur a terme gràcies als professors Mateu Colom i Teresa Leal del departament de Socials.

Concurs de plat Dolç i Salat:

Els guanyadors foren  Ruth Vega del curs de català A2 que va preparar un pastís de tres xocolates amb maduixa i Ina Bonchenko, també del mateix curs, amb un pastís d’espinacs i remolatxa.

Finalment la directora feu el lliurament dels diplomes de Menció Especial per als alumnes que,  el curs passat o el primer quadrimestre d’enguany, obtingueren unes qualificacions excel·lents al final de la seva etapa acadèmica al nostre centre. Aquests reconeixements foren per Dolores Cortés Doya i Maria Amparo Serrano Cortés.

Enguany hi hagué dues representacions teatrals, El diari d’Hamir, escrita i interpretada pel nostre professor, Josep Mercadal, i l’actriu Irene Soler.

És la història d’Hamir, un nin de Síria, però podria ser la vida de molts nins, innocents que els ha tocat néixer a llocs on uns monstres han vetat la vida en nom de religions, geoestratègies i interessos econòmics. Així i tot la vida és caparruda, i la història d’Hamir ho demostra.


L’altra obra fou Finlàndia, escrita per Rafel Gallego i interpretada per dues actrius, Maria Bauzà i Vicka Duran.

La guerra al meu poble començà amb unes botes negres, unes botes que removien la pols i les pors. Després va venir la fugida i el trànsit, i el viatge a les preguntes sense resposta. I a la fi un destí, molt més al nord que el meu poble…tanmateix, massa lluny del paradís

Aquestes dues representacions amb actors i actrius professionals donaren categoria a la nostra diada i oferiren l’oportunitat de veure dues obres curtes, d’un quart d’hora aproximadament cadascuna, a persones que no havien vist mai teatre en majúscules. Per això estam molt satisfets d’haver duit el teatre a les aules de La Balanguera i haver aportat el nostre gra d’arena a la sensibilització dels alumnes amb el tema dels refugiats.

Pel que fa als balls només pogué actuar Ez-Zaki Safae amb la dansa del ventre.

La festa es tancà amb la degustació dels plats que havien participat en ell concurs i una gran torrada,  gentilesa de l’associació d’alumnes.

Estam satisfets de la participació assolida enguany però volem continuar creixent més i  confiam que la del 2020 serà encara més participativa.