Diada cultural 2018

DIADA CULTURAL DEL CEPA LA BALANGUERA

 16 DE MAIG DE 2018

El passat dimecres dia 16 de maig fou un dia especial per al  nostre centre perquè aturàrem les activitats lectives per obrir les portes a la diada cultural. Aquesta és la millor manera de donar a conèixer el CEPA i de compartir amb alumnes, professors i l’associació d’alumnes, una jornada molt diversa com diverses són les persones i la formació que oferim aquí.

Enguany hem volgut emmarcar la diada en la visibilització de les dones escriptores i científiques, tema que havíem treballat amb els alumnes des del 8 de març en què recordàrem que “si les dones s’aturen s’atura el món”. Com a resultat d’aquesta feina tenim dos grans murals que expliquen vida i obra de dones destacades en la literatura i la ciència de tot el món.

Va ser un horabaixa ben aprofitat, hi hagué una exposició del cicle de perruqueria de pentinats i recollits de dones que han fet història, hi havia una imatge de l’escriptora i a devora la reproducció del pentinat com per exemple Frida Kahlo, Virgínia Woolf i Víctor Català, entre d’altres, una genialitat dels professors Xavier Sarrió, Teresa Forteza i Lluïsa Pérez-Villegas i els seus alumnes. També es preparà una exposició de pintura i treballs de tall i confecció de pintura i pintura en tela dels alumnes de l’associació, una parada d’intercanvi de llibres i,  per tercera vegada consecutiva,  també hi va haver la possibilitat de donar sang gràcies a la Fundació de Banc de Sang. Per això, al primer pis de l’edifici es tornà a muntar un dispensari per tal que tothom que volgués i pogués, en fes la donació. D’un total de 20 voluntaris, 12 persones en pogueren donar. Feim una valoració molt positiva d’aquesta iniciativa tan altruista que va ser possible gràcies a la professora Sofia Rotger i confiam que es consolidi com una acció obligada de cada diada cultural.

Una de les propostes que més engresquen els nostres alumnes és la gimcana. Enguany, per quart any consecutiu,  el departament cientificotècnic, coordinat per la professora Maite Gamundí, preparà set proves perquè els alumnes demostrassin les seves aptituds personals pel que fa a vocabulari i ortografia de català, castellà i anglès, la capacitat de treballar en equip per a la recerca d’informació, el desenvolupament de les agilitats visual i espacial i la capacitat de relacionar conceptes, la lògica, l’agudesa mental i matemàtica, entre d’altres. Cada grup participant duia el nom d’una dona científica de prestigi mundial com Ada Lovelace (matemàtica), Dorothea Bate (paleontòloga), Margarita Salas (bioquímica), etc. El primer premi fou per a Arantxa Elvira de la Torre i Carmen Ponce Cano i el segon fou per a Estefanía Díaz Torres i Joan Pol Mir. Tots podran degustar un bon sopar per a dues persones cadascun. L’activitat durà una hora i fou molt emocionant.

Enguany hi hagué una representació teatral que amb el títol Cavalls sota l’arena, recreà els darrers moments de la vida de Federico García Lorca. Les actrius foren Catalina Florit i Núria Fiol. Cal destacar la gran qualitat d’aquesta obra de Rafel Gallego, dirigida per J. R. Cerdà.

Gràcies a na Marga Ferrer, alumna de quart d’Espa, hi hagué una petita coral de professors que ella dirigí i que cantà diverses cançons. El minirecital acabà amb el cant de La Balanguera seguit per tots els assistents.

A partir de les set, la directora, Maria Solana,  agraí l’assistència i participació de tothom i féu el lliurament de premis:

Literari:

–   Narrativa:

El primer premi fou per a Pau Andreu, alumna de Proves d’accés a la universitat amb la narració Els bancs del passeig del Born

També rebé un accèssit Toni Cremades per la narració el preu de l’ambició.

 

–  Poesia:

El primer premi va ser per Verónica Sánchez amb el poema Sota les teves ales.

Els accèssits foren per Rafael Ramírez amb el poema My Story i Eduardo Martínez amb Atmòsfera líquida.

Els guanyadors guanyaren un sopar per a dues persones.

Fotografia:

Enguany hi han participat sis persones. El primer premi ha estat per Elisabeth Tascón, amb la foto, A little angel from nature que va rebre un sopar per a dues persones com a premi, també es concedí un accèssit a Zoriana Vashchuk amb el títol De dónde vienen los sueños. Les guanyadores gaudiran d’un sopar per a dues persones.

Aquest concurs és possible gràcies a l’entusiasme de la nostra professora Sofia Rotger.

Concurs d’escultures de Palma:

Es penjaren sis fotografies d’escultures de diferents llocs de Palma i es tractava d’endevinar-ne el nom, l’autor i la ubicació. El guanyador fou Manuel Polinario Mayo, alumne d’Inicials, premiat també amb un sopar per a dues persones. El concurs s’ha pogut dur a terme gràcies als professors Mateu Colom i Teresa Leal del departament de Socials.

Finalment la directora féu el lliurament dels diplomes de Menció Especial per als alumnes que,  el curs passat o el primer quadrimestre d’enguany, obtingueren unes qualificacions excel·lents al final de la seva etapa acadèmica al nostre centre. Aquests alumnes foren Jordi Fedeli Peragon i Natalia Castro Zapata. Pel que fa al concurs de plat Dolç i Salat els guanyadors foren  Khadija Tirhzaovi que va preparar un pastís dolç típic del Marroc i Conchi Gutiérrez Padilla amb un pastís salat. Ambdues foren guardonades amb un sopar per a dues persones.

La festa es tancà amb la degustació dels plats que havien participat al concurs i una gran torrada,  gentilesa de l’associació d’alumnes.

Cada any constatam que hi ha més persones implicades en l’organització de la diada i  confiam que la del 2019 serà encara més participativa.