Diada cultural 2017

DIADA CULTURAL DEL CEPA LA BALANGUERA

 18 DE MAIG DE 2017

El passat dijous dia 18 de maig fou un dia especial per al  nostre centre perquè aturàrem les activitats lectives habituals per obrir les portes a la diada cultural. Aquesta és la millor manera de donar a conèixer el CEPA i de compartir amb alumnes, professors i l’associació d’alumnes, una jornada molt diversa com diverses són les persones i la formació que oferim aquí.

Enguany la diada ha coincidit amb la presència de professors i altres professionals estrangers que, juntament amb el nostre centre, participen en el programa Erasmus Plus que coordina el professor Miquel Reus. Un total de dotze persones procedents d’Alemanya, Sicília i Polònia arribaren a Palma per veure quin ús de les noves tecnologies feim al nostre centre, en concret de la plataforma Edmodo. Aquest grup, gràcies a la generositat de la nostra Associació d’Alumnes, va assistir als actes de la diada i va degustar una típica torrada mallorquina. Perquè poguessin fer un tast de la nostra cultura, els alumnes de ball de bot del centre ens delectaren amb una actuació ben completa i vestits a l’ample. A continuació la colla de Dimonis Trabucats encengué el pati de la Balanguera amb una eclosió de foc i fum amb renou de petards.

Va ser un horabaixa ben aprofitat, hi hagué mostres de tall i confecció, gimcana, microteatre, a més del ball i els dimonis, i,  per segona vegada consecutiva,  també hi va haver la possibilitat de donar sang gràcies a la Fundació de Banc de Sang. Per això, al primer pis de l’edifici es tornà a muntar un dispensari per tal que tothom que volgués i pogués, en fes la donació. En total 10 persones en pogueren donar. Feim una valoració molt positiva d’aquesta iniciativa tan altruista que va ser possible gràcies a la professora Sofia Rotger i confiam que es consolidi com una acció obligada de cada diada cultural.

D’altra banda, els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Perruqueria obriren les portes del seu taller per mostrar tots els aprenentatges que s’hi duen a terme: recollits, pentinats, maquillatge, col·locació de perruques, etc. Tot això serví per a la preparació del microteatre Tertúlia de dones, basada en l’obra La filla del mar d’Àngel Guimerà. S’ha de dir que tot el grup participà activament de la preparació de la posada en escena que durà uns vint dies aproximadament. El professor Francesc Xavier Sarrió dirigí el muntatge i comptà amb la col·laboració de les professores Teresa Franco i Soledad Margareto. Com a resultat, sis alumnes: Mireia Alonso, Laura Valent , Susanna Campaner, Tatiana Velazques, Iasmina Zselnyan i Alicia Méndez interpretaren l’adaptació de tres capítols enllaçats del drama guimeranià. S’ha de dir que crearen una atmosfera perfecta, totes elles assegudes al voltant d’una taula on hi havia roses vermelles i pomes, vestides de negre i molt ben caracteritzades, sobretot gràcies al pentinat,  amb un joc de llums i ombres. Simultàniament podíem veure la projecció de Dones valentes i compromeses amb el feminisme com Marie Curie, Indira Gandhi, la russa que va pujar per primera vegada a l’espai, esportistes, escriptores, la nina pakistanesa que va guanyar el Nobel, Malala Yousafzai, cantants…

Cada lectura dramatitzada durava un quartet d’hora i l’anaren repetint des de les sis de l’horabaixa fins a les vuit.

Una de les propostes que més engresquen els nostres alumnes és la gimcana. Enguany, per tercer any consecutiu,  el departament cientificotècnic, coordinat per la professora Maite Gamundí, preparà

set proves perquè els alumnes demostressin les seves aptituds personals pel que fa a la coordinació i cooperació, coneixements del  centre, la memòria visual i continguts generals. Hi participaren deu equips de dos alumnes cadascun, diferenciats per un nom d’una espècie autòctona d’animals, sobretot ocells,  i un color: sargantanes, ferrerets, virot, voltor negre, miloca, àguila peixatera, gall faver, abellerol, milana reial i calàpet. Els concursants foren sobretot dels cursos d’ESPA, però també n’hi hagué d’Informàtica, Perruqueria i d’A2 de Català. Els guanyadors foren dos alumnes de 4t d’ESPA matí: Natalia Castro i Ita Pujol i el segon premi fou per a Joana Sarate i Sheila Alvarado. Tots podran degustar un bon sopar per a dues persones cadascun. L’activitat durà tres quarts d’hora i fou molt emocionant.

A partir de les set, la directora, Maria Solana,  agraí l’assistència i participació de tothom i féu el lliurament de premis:

Literari:

–   Narrativa: El primer premi fou per a Valery Ortega Bernal, alumna de Quart d’ESPA.  

–  Poesia: El primer premi va ser per Juan Jesús Díaz Rodríguez, exalumne d’Informàtica  amb el poema Homenaje a Mallorca.

Els guanyadors rebran un sopar.

Fotografia:

Enguany hi han participat vuit persones, la majoria de les quals eren alumnes del centre. El primer premi ha estat per Patricia Asín Serapio, amb la foto, Pink Lady que va rebre una reproducció ampliada de la imatge guanyadora com a premi. Aquest concurs és possible gràcies a l’entusiasme de la nostra professora Sofia Rotger.

Concurs de pintures de Palma:

Es penjaren sis fotografies de pintures de diferents museus de Palma i es tractava d’endevinar-ne el nom, l’autor i la ubicació. El guanyador fou Joan Carles Mena Merino, alumne de quart d’ESPA del matí, premiat també amb un sopar per a dues persones. El concurs s’ha pogut dur a terme gràcies als professors Mateu Colom i Teresa Leal del departament de Socials.

Finalment la directora féu el lliurament dels diplomes de Menció Especial per als alumnes que,  el curs passat o el primer quadrimestre d’enguany, obtingueren unes qualificacions excel·lents al final de la seva etapa acadèmica al nostre centre. Aquests alumnes foren Eduard Bartumeu Palmer i Maria Belher d’ESPA Laura Chamarro de Formació Professional.  Aquests alumnes varen tenir unes paraules emotives de gratitud cap al centre i als professors que els han acompanyat per a la consecució del seu èxit. Enhorabona a tots tres.

Pel que fa al concurs de plat Dolç i Salat els guanyadors foren  Iasmina Zselnyan que va preparar un pastís dolç típic de Romania i Cati Oliver amb un pastís salat a la mallorquina. Ambdues foren guardonades amb un sopar per a dues persones.

La festa es tancà amb la degustació dels plats que havien participat al concurs i una gran torrada,  gentilesa de l’associació d’alumnes.

Cada any constatam que hi ha més persones implicades en l’organització de la diada i  confiam que la del 2018 serà encara més participativa.